Škola za obrazovanje odraslih „Optimus-NUBL“ je obrazovna ustanova koja se bavi obrazovanjem odraslih koji imaju 18 i više godina starost i kojima je potrebno srednje stručno obrazovanje, prekvalifikacija, dokvalifikacija ili stručno osposobljavanje.
Škola se nalazi u zgradi Nezavisnog univerziteta Banja Luka, Ulica Veljka Mlađenovića 12e, koji je akreditovana, tj. međunarodno priznata visokoškolska ustanova.
Nastava za polaznike srednjeg obrazovanja izvodi se u savremenoj i kvalitetno opremljenoj zgradi sa 1800 m2 korisnog prostora. Škola ima na raspolaganju savremeno opremljene učionice i kabinete, kao i laboratoriju. Prilagođena je slobodnom vremenu polaznika i izvodi se u popodnevnim časovima svaki radni dan sa početkom od 16 časova i subotom prije podne.
Za zdravstvenu struku, stručni kabineti obezbjeđeni su u školi Optimus-NUBL i JU Medicinska škola Banja Luka. Praktična nastava obezbjeđena je u zdravstvenoj ustanovi Univerzitetska bolnica-KBC Banja Luka.
Za ostale struke i zanimanja praktična nastava obezbjeđena je kroz potpisivanje ugovora o izvođenju praktične nastave u prikladnim preduzećima i ustanovama.
Nastavni kadar, koji predaje u školi, je visokokvalifikovan i stručan – sa velikim radnim iskustvom u nastavi. Nastavnici-mentori, koji su zaduženi za praktičnu nastavu, takođe su istaknuti stručnjaci u okviru svoje struke.
Nastavni plan i program je propisan od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.
Škola ostvaruje uspješnu saradnju sa Privrednom komorom, Agencijom za zapošljavanje BiH, Agencijom za obrazovanje kao i sa inostranim poslodavcima. Nedavno je u našoj školi boravio predstavnik AZURIT Gruppe iz Kelna. Nakon promocije firme, gospodin Miller je sa svima polaznicima, koji su završili zdravstvenu struku, potpisao ugovor na tri godine za rad u Kelnu. Ugovorom se obavezao da će svim potpisnicima platiti kurs njemačkog jezika (A, A1, B, B1 i B2). Isti predstavnik se obavezao da će doći u maju da ponudi iste uslove za naše maturante. Iz ovoga se vidi da škola, pored obrazovanja, nastoji da pomogne svojim polaznicima i kod pronalaženja posla.
Sličnu saradnju pokušavamo ostvariti i sa poslodavcima širom BiH. U tome smo najviše uspjeli kod zapošljavanja njegovatelja, varilaca i rukovaoca građevinskim mašinama.
Nas u Optimus-NUBL-u posebno raduje što smo za kratko vrijeme postali prepoznatljivi po kvalitetu obrazovanja i po niskim cijenama usluga, jer nam se u posljednje vrijeme javlja velik broj polaznika sa područja susjednih opština u kojima već postoje škole za obrazovanje odraslih. Zato, u koliko budući polaznici žele kvalitetno i efikasno obrazovanje, sa kojim se može dobiti zaposlenje, Škola „Optimus-NUBL“ je pravi izbor.